Het nut van een oxydator in het garnalen aquarium

Wij gebruiken zelf al langere tijd oxydators in onze kweekaquaria. Niet als wondermiddel, maar wel als zeer nuttig hulpmiddel. Veel mensen vragen zich af wat een oxydator nu eigenlijk precies doet.

De oxydator geeft continu pure zuurstof af in het aquarium

In de oxydator worden door de katalysator waterstof- en zuurstofdeeltjes gescheiden. Hierdoor komt pure zuurstof vrij (O2) welke direct beschikbaar is in het aquarium. De extra zuurstof wordt zeer gewaardeerd door de garnalen en helpt ook bij het nitrificeringsproces in het aquarium. De aerobe nitrificerende bacteriën kunnen door de extra zuurstof afvalstoffen gemakkelijker omzetten in minder schadelijke stoffen. Hierdoor wordt de waterkwaliteit verbeterd. Doordat de oxydator je aquarium continu van extra zuurstof voorziet, wordt verbruikte zuurstof direct weer aangevuld.

Maar planten geven toch ook zuurstof af?

Dat klopt, maar dit doen ze overdag / als het licht is. In de nacht / in het donker gebruiken planten juist zuurstof.

Nog meer voordelen van het gebruik van een oxydator in het aquarium

Een groot voordeel van de oxydator is dat de hoeveelheid zuurstof die wordt uitgescheiden afhankelijk is van de temperatuur van het water. Wanneer het water warmer wordt, geeft de oxydator meer zuurstof af. Dit is ideaal omdat warmer water normaal minder zuurstof bevat dan kouder water. Zeker in een warmere zomerperiode kan dit de garnalen enorm helpen. Wel is het dan nodig om de oxydator wat vaker bij te vullen dan bijvoorbeeld in de winterperiode.

Een oxydator heeft nog meer voordelen. Zo wordt door gebruik van de oxydator geen CO2 verdreven en maakt een oxydator geen geluid. Wanneer je een aquarium in een leefruimte hebt staan, is dit erg prettig.

Oxydators zijn verkrijgbaar in verschillende maten, maar wij maken gebruik van de mini oxydators. Deze zijn voor garnalen ideaal omdat garnalen vaak in kleinere aquaria worden gehouden. De mini oxydator is geschikt voor aquaria tot 60 liter (met de 2 bijgeleverde katalysators) of tot 30 liter (met 1 van de 2 bijgeleverde katalysators). In de grotere kweekbakken gebruiken wij gewoon meerdere mini oxydators per bak. Bijvullen kan met de bijbehorende 4,7% oxydatorvloeistof, maar in de mini oxydator kun je ook de 6% oxydatorvloeistof gebruiken.