Het overwennen van garnalen

Waarom garnalen laten wennen aan het nieuwe aquariumwater?

Als je garnalen koopt, dan kun je ze beter niet in 1 keer in je aquarium ‘plonzen’. Daar kunnen garnalen namelijk niet goed tegen. Het is stressvol voor de garnalen en wanneer de waterwaardes van je aquarium heel erg verschillen van het aquariumwater van de verkoper of kweker, kunnen ze zelfs in een osmotische schock raken. Daarom kun je garnalen het beste rustig laten wennen aan het nieuwe aquariumwater.

Maar hoe doe je dit ‘overwennen’ van garnalen op een handige manier?

Als er erg veel water in de transportzak zit, kun je er het beste van te voren voorzichtig wat uitgieten. Wij doen dit altijd in een schone emmer voor het geval er toch een garnaal meeglipt.

Het makkelijkste is om de transportzak open in het aquarium te hangen (wel op zo’n manier dat er geen water uit de transportzak het aquarium in loopt of andersom). Op die manier past de temperatuur van het transportwater zich rustig aan de temperatuur van je aquariumwater aan.

Giet vervolgens elk kwartier wat water uit je aquarium in de transportzak, net zolang totdat je ongeveer 3x de hoeveelheid aquariumwater hebt toegevoegd als de hoeveelheid transportwater die in de zak zat voordat je begon. Doe over dit hele proces ongeveer een uur of langer, zodat de garnalen rustig kunnen wennen aan het nieuwe aquariumwater.

Als de garnalen gewend zijn aan het nieuwe water schep je ze uit de zak en plaats je ze in het aquarium, bijvoorbeeld met een garnalennetje. Het water in de zak giet je niet in het aquarium. Hier zitten namelijk afvalstoffen in (zoals uitwerpselen) en dat is niet goed voor de waterkwaliteit van je aquarium.

Het overwennen van garnalen kost even tijd, maar voorkomt onnodige problemen en de garnalen zullen het erg waarderen!