Nieuwe planten in het garnalen aquarium – eerst goed spoelen!

Natuurlijk wil je graag je garnalen aquarium mooi inrichten en de kans is groot dat je ook planten in je aquarium wilt. Planten zijn niet alleen mooi om te zien, ook hebben ze een nuttige functie in het garnalen aquarium. Planten zorgen namelijk voor extra zuurstof en gebruiken afvalstoffen als ‘voeding’ (zoals nitraat).

Wat veel mensen echter niet weten, is dat nieuwe planten voor een garnalen aquarium altijd extra goed gespoeld moeten worden voordat je ze in het aquarium zet. Vaak zijn planten namelijk behandeld met bestrijdingsmiddelen of hebben ze in dezelfde bak gestaan als andere planten die met dit soort middelen zijn behandeld.

Garnalen verdragen deze middelen niet en wanneer je aquariumplanten, welke behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen, direct in je garnalen aquarium zet, kunnen de garnalen zeer snel sterven.  

Hoe plaats je nu op de meest veilige manier planten in het garnalen aquarium?

Wanneer je nieuwe planten hebt gekocht, kun je deze het beste in een emmer spoelen gedurende enkele dagen, het liefst minimaal een week. Het water in de emmer moet daarbij steeds ververst worden. Op deze manier spoel je eventuele bestrijdingsmiddelen / gifstoffen weg. Alleen even afspoelen onder de kraan is dus niet voldoende! Als de planten voldoende gespoeld zijn, kun je ze overzetten in het garnalen aquarium.

Denk ook aan het verwijderen van de loodjes / potjes van aquariumplanten

Vaak komen planten in loodjes of potjes met vezels. Deze dienen verwijderd te worden voordat je de planten in het garnalenaquarium plaatst.

In-vitro planten zijn veilig voor garnalen en bevatten geen bestrijdingsmiddelen

In-vitro planten worden in een laboratorium onder steriele condities gekweekt en bevatten geen bestrijdingsmiddelen, parasieten, slakken etc. Als je voor de meest veilige optie wilt gaan, is het aan te raden om te kiezen voor in-vitro aquariumplanten.