Water koelen in het garnalen aquarium

Garnalen verdragen hoge temperaturen niet goed. Daarom is het belangrijk om in de zomer goed de temperatuur van je aquariumwater in de gaten te houden. Er is geen exacte regel voor een maximum temperatuur in je bak. Ook verschilt dit nog per garnalensoort. Sulawesi garnalen kunnen bijvoorbeeld tegen hogere temperaturen dan Taiwan Bee’s.

Omdat wij veel ervaring hebben met Neocaridina (de bekende vuurgarnalen, citroengarnalen, alle andere kleuren Neocaridina) en Caridina soorten (Crystal Red/Black, Taiwan Bee, tijgergarnalen) gaan wij in dit artikel van deze garnalen uit.

Maximum temperatuur garnalenaquarium

De maximale temperatuur voor een garnalen aquarium is, zoals al eerder vermeld niet exact aan te geven. Dit hangt namelijk niet alleen van de temperatuur af, maar ook van andere omstandigheden in de bak, zoals de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is.

Een veilige grens om aan te houden is maximaal 25 graden. Bij 26 graden is het nodig om je aquariumwater te gaan koelen om problemen te voorkomen. Hier zijn meerdere manieren voor

Koelen van het water in een garnalenaquarium

  • Schakel de aquariumverlichting uit als de temperaturen te hoog worden
  • Verwijder eventuele dekplaten / deksels van het aquarium (zorg voor een niet te hoge waterspiegel zodat de garnalen in de bak blijven)
  • Wanneer je beschikt over airco in de ruimte van je aquarium, gebruik deze dan
  • Plaats een aquarium ventilator

Aquariumventilator en koeling van het aquariumwater

D.m.v. een aquariumventilator kun je op een makkelijke en goedkope manier (energieverbruik is minimaal) je water enkele graden (tot zelfs 5 graden) afkoelen. Door het gebruik van een aquariumventilator verdampt je water sneller en door deze verdamping koelt het water veel sneller af. Je zult wel wat vaker verdampt water bij moeten vullen wanneer je een aquariumventilator gebruikt.