Waterwaardes Garnalen

Waterwaardes, waarop wij onze caridina garnalen houden en kweken

Wij krijgen regelmatig de vraag naar onze waterwaardes. Soms krijgen we ook de vraag hoe we het voor elkaar krijgen om succevol te kunnen kweken en of er ook ‘geheimen’ zijn. Geheimen zijn er niet en we maken het zeker ook niet ingewikkeld.

pH Verlagende bodem

Op het moment gebruiken wij Ada Amazonia. Deze bodem bevalt goed door o.a. de lange werkingsduur. Aandachtspunt bij deze bodem is dat deze een lange indraaiperiode vereist. Ada Amazonia staat er namelijk bekend om veel ammonia/ammoniak af te geven in het begin.

Eerder hebben wij ook veel gekweekt op de pH verlagende bodems van Dennerle, Glasgarten, HELP en akadama. Deze bodems zijn ons ook heel goed bevallen. Voor welke bodem je zelf kiest, is vooral een kwestie van eigen voorkeur. Wel is onze ervaring dat akadama een kortere werkingsduur heeft, dan de pH verlagende bodems die speciaal voor aquaria op de markt worden gebracht.

Bodemdikte en bodemwissels

Wij hebben goede ervaringen met het gebruik van slechts een heel dun laagje bodem. Onze bodem ligt zo ‘dun’ dat de bodem van het aquarium niet meer zichtbaar is. De kans op bodemrot verkleint hierdoor enorm. Stofvoer verdwijnt bijvoorbeeld ook niet diep in de bodem. Nog een voordeel is dat het wisselen van een bodem hierdoor zo is gebeurd. Wij hebben mossen en bucephalandra op stenen, dus hoeven ook niets in de bodem te planten.

In combinatie met leidingwater is zo’n dun laagje bodem waarschijnlijk een minder goed idee. Dan is de bodem mogelijk te snel uitgewerkt. In combinatie met osmosewater en GH+ hoeft een pH verlagende bodem veel minder hard te ‘werken’, waardoor bij ons een dunne laag voldoende is.

Wij wisselen de hele bodem gemiddeld 1 a 2 keer per jaar, afhankelijk van de bezetting en vervuiling.

Water: Osmosewater

Wij gebruiken voor het houden en kweken van onze caridina garnalen, zoals de Taiwan Bee, Galaxy Fishbone en Crystal Red / PRL altijd 100% osmosewater. De reden is dat we op deze manier de waterwaardes heel nauwkeurig in kunnen stellen en niet afhankelijk zijn van mogelijke wisselingen in de samenstelling/kwalitiet van het leidingwater.

Toevoeging osmosewater: GH+

Om het osmosewater geschikt te maken voor het houden en kweken van caridina garnalen, is het nodig om het water aan te maken met GH+. Momenteel gebruiken wij hiervoor de GH+ van SaltyShrimp. Dit gebuiken wij al jaren en wij zijn hier heel tevreden over. Ook hebben wij in het verleden de GH+ van ShrimpKing Dennerle gebruikt. Deze beviel ons ook enorm goed.

Wij mengen de GH+ in de opvangtonnen voor het osmosewater tot een geleidbaarheid van ongeveer 250 microsiemens. Afhankelijk van de gemeten waardes in de aquaria voor de verversing, voegen we soms wat meer en soms wat minder GH+ toe aan het ververswater.

Waterwaardes in onze aquaria:

pH: 5.5 – 6.5, de meeste zitten rond pH 6
EC: 250 – 300 microsiemens (dit komt ongeveer overeen met een TDS van 160 – 190 ppm)
KH: 0 – 1
GH: 5 a 6

Temperatuur: Winter 20 – 23 graden, Zomer 23 – 25 graden.

Het verschil in onze winter en zomertemperatuur komt bij ons doordat wij geen gebruik maken van thermostaten. Wij hebben de kweekruimte geïsoleerd en verwarmen de hele kweekruimte in de winter en koelen deze door middel van airco als het in de zomer warm is.

Waterwissels garnalenaquarium

Wij verversen ongeveer 25 procent, 1 keer in de 14 dagen. Dit doen wij met aangemaakt osmosewater dat dezelfde temperatuur heeft als het aquariumwater.

Caridina garnalen en leidingwater

Of onze garnalen (of caridina garnalen in het algemeen) op leidingwater gehouden kunnen worden, is afhankelijk van de waardes van het leidingwater. Deze kunnen binnen ons land aardig verschillen. Wanneer je met een goede pH verlagende bodem en leidingwater uitkomt op vergelijkbare waardes als de onze, dan is het geen enkel probleem om onze garnalen over te zetten naar dit leidingwater.

In sommige delen van Nederland is het leidingwater zo zacht, dat zelfs daaraan nog wat GH+ toegevoegd moet worden. Meet dus  regelmatig je water!

Hoewel leidingwater voor een beginnend garnalenhouder makkelijk lijkt, is osmoswater met GH+ juist veel makkelijker om de juiste waterwaardes in stand te houden.